Publicerad den

Bättre möbelmaterial för miljön

Trämöbler är dåliga för miljön eftersom de tillverkas av träd. Träd tar flera år att växa, och när de fälls tar det lång tid för nya träd att växa upp igen. När träd fälls släpper de dessutom ut växthusgaser i atmosfären, vilket bidrar till klimatförändringarna.

Dessutom går det åt mycket energi och vatten för att tillverka trämöbler. Träet måste kapas i bitar, slipas och sedan färgas eller målas. Allt detta kräver mycket resurser som skulle kunna användas till annat.

Slutligen innehåller trämöbler ofta kemikalier som kan avges i luften och vara skadliga för hälsan. Dessa kemikalier kan vara formaldehyd, som har kopplats till cancer.

Så om du letar efter möbler som är bra för miljön ska du undvika trämöbler och välja något annat i stället.

Material som är bättre alternativ för dina kommande möbelinköp än trä är exempelvis bambu.

Bambu är ett exempel på ett mycket bra råmaterial.

Bambu är ett bra material att leta efter när du ska köpa nya eller begagnade möbler eftersom det ur flera olika perspektiv är riktigt bra för miljön, särskilt när man jämför med träd.

Träd tar lång tid på sig att växa, det gör inte bambu. I jämförelse med träd växer nämligen bambu väldigt snabbt, vilket i sin tur resulterar i mindre miljöpåverkan.

Träd växer inte bara långsamt, utan är även ett hem för insekter och djur av olika slag. Detta innebär att träd som växer med syfte att avverkas för att i sin tur bli möbler är i behov av bekämpningsmedel. Det är såklart inte bra för naturen.

Bambu används inte av insekter och andra djur på samma sätt, och därför används inte heller bekämpningsmedel – bra för miljön!