Publicerad den

Så blir du av med möbler på ett miljövänligt sätt

När du är redo att göra dig av med gamla möbler finns det några saker du kan göra för att se till att de blir bortskaffade på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Först och främst kan du se om någon du känner kan använda möbeln. Om den fortfarande är i gott skick kan du försöka ge bort den till en vän eller familjemedlem, eller till och med donera den till en lokal secondhandbutik. På så sätt slipper möblerna hamna på en soptipp och behöver inte tillverkas på nytt.

Har du ingen bil kan det bli svårare, men är möblerna tillräckligt fina finns det många second-hand butiker som hämtar möblerna, direkt i ditt hem, för att sedan köra möblerna hela vägen till second-hand butiken i fråga.

Om dina möbler är för slitna eller skadade för att användas av någon annan är återvinning det näst bästa alternativet. Många städer har program som gör det möjligt att återvinna gamla möbler – ofta kan du till och med lämna in dem gratis.

Då krävs det däremot ofta bil eftersom de flestaåtervinningscentraler inte ligger nära kollektivtrafik, och för att det är jobbigt att ta soffan på bussen.

Kort sagt är det bästa sättet att göra sig av med gamla möbler att antingen ge bort dem eller återvinna dem. Med lite ansträngning kan du se till att dina gamla möbler inte slutar med att skada miljön.

En sätt att bli av med dina möbler på som vi absolut inte rekommenderar, men som tyvärr sker, är att lämna möblerna där de inte är tänkta att lämnas, exempelvis ute vid gatan eller i soprummet. Gör inte det här! Det är inte bara olagligt (ibland) utan också skadligt för miljön.

Om du måste göra dig av med dina möbler i all hast, ring ett professionellt avfallshanteringsföretag så tar de hand om det åt dig. De tar givetvis ut en avgift, men det är värt det för att veta att dina möbler blir bortskaffade på rätt sätt.

Släpvagnar finns gratis

Har du eller en kompis tillgång till bil men vill bli av med något större finns det i vissa orter gratis släpvagnar, som går runt tack vare reklamen på själva släpvagnen.

Kan du få tag på en gratis lånebil av en kompis, och en gratis släpvagn av ett sådant företag, då kan du på ett miljövänligt sätt återvinna möbler, och dessutom gratis.