Publicerad den

Industriell design som inredning

En av de trendigaste stilarna inom inredning under de senaste åren har varit den industri-inspirerade stilen. Många väljer att handla rejäla industriarmaturer och robusta skåp från företag som tillverkar inredning för industrier och fabriker. Men minst lika många försöker istället fynda industriell design på andrahandsmarknaden, inte minst för att det är ett miljövänligt sätt att återvinna möbler och inredning.

Vad utmärker industriell design?

Egentligen är begreppet industriell design ganska otydligt. Det betyder i princip allt som inte är tillverkat för heminredning i första hand. Men långt ifrån alltid behöver det ha producerats för industrier eller fabriker. Det kan lika ofta ha gjorts för det militära eller för en butikslokal till exempel.

Från köpmansdisk till strålkastare

Den första inredningsdetaljen eller möbeln som letade sig in i våra hem från andra miljöer är gissningsvis skänken eller köpmansdisken. Det som tidigare hade varit kombinerad kassadisk och bord med lådor i affären blev nu en uppskattad och praktisk typ av byrå i många hem.

Under de senaste åren har vi sett hur många väljer att utöka det industriella inslaget i inredningen med hjälp av industriarmaturer och andra typer av kraftfulla belysningsanordningar. Att de är byggda för att lysa upp stora lokaler med kraftigt ljus verkar inte spela någon roll för många inredningsintresserade. Genom att byta till en lämplig lampa i armaturen får man det ljus man vill ha samtidigt som man behåller den industriella känslan.

Från sjukhus och skolor

Det är dock inte bara industriarmaturer och köpmansdiskar som moderna konsumenter och inredare använder sig av. Speciellt på sista tiden så har utrustning från gamla sjukhusmiljöer blivit populärt. Stora medicinskåp från mitten av förra seklet är bland de hetaste trenderna just nu.

Även bänkar och tavlor från nedlagda gamla skolor ses allt oftare både hemma hos intresserade men också i inredningsreportage.