Publicerad den

Inred med växter

Gröna växter är inte längre bara en diskret del av inredningen. Några dåligt utvalda växter är placerade lite här och där, som ett tappert försök att få in mer grönska. Nu har gröna växter, blommor och natur fått ta större plats än någonsin. Idag använder vi oss av växter för att skapa små gröna rum och oaser, där vi får vila och ro från en annars stressig vardag med mycket intryck. Växter har även blivit ett naturligt sätt att rena luften i hemmet och göra den mer syrerik.

Hur ska man då gå tillväga för att inreda med växter? Visst kan du göra på det sedvanliga sättet och sätta lite gröna växter i fönsterbrädorna, men du kan också ta del av våra unika och annorlunda inredningsknep som gör att dina växter verkligen får stå i centrum.

Inred med växter – så lyckas du

Det finns flera sätt att gå tillväga för att inreda med växter i hemmet och här nedan får du läsa om några av dem. Kom ihåg att höga växter, t.ex. tomatplantor, är i behov av växtstöd för att kunna hålla sig upprätta. Det finns även andra växter som behöver växtstöd för att de inte ska bli för tunga och tippa över. Här kan du välja fritt mellan olika alternativ som passar dig, t.ex. så kan snygga växtstöd komma i form av spaljéer, rosenbågar, klätterstöd och klassiska blompinnar.

Vi har listat några punkter som du med fördel kan dra nytta av när det är dags att inreda med naturen. Här väljer du själv om du vill använda alla knep eller om du väljer ut några få som passar hos just dig.

  • Våga mixa och matcha! Blanda gärna växter i olika storlekar med mindre träd. Här är det fritt fram att även blanda färger och bladformer, såväl som olika växtsätt. Ju mer variation, desto unikare och mer personlig blir också din samling.
  • Vill du ha den där tropiska känslan i ditt hem rekommenderar vi att du väljer växter med riktigt stora blad som mer än gärna får vara vaxartade. För rätt känsla bör du även välja växter som har mörkare blad i mörkgröna nyanser och kombinera dessa med några lättare bräkenväxter som är mer yviga. Tillsammans skapar de en perfekt djungelkänsla.
  • Har du svårt att veta hur du ska placera växterna på bästa sätt? Ingen fara! Ett roligt och unikt sätt att visa upp dina växter är genom att arrangera klungor av dem. Tänk på samma sätt som om du skulle visa din samling med figurer eller med souvenirer från andra länder. Klungorna kan med fördel stå på golvet, på ett bord eller i en hylla.
  • Ett vanligt misstag är att man låter alla växter stå på fönsterbrädorna. Det är naturligtvis inget direkt fel med det, men genom att placera grönska på alla nivåer skapar du ett fantastiskt fint rum med utekänsla. Ställ växter på golvet, på bord och högt upp på hyllor. Ställ dem på fönsterbrädor, på tv-bänken och låt dem hänga ner från taket. Här är det bara du som sätter gränser för hur mycket och var växterna ska stå.