Publicerad den

Så väljer du rätt gardiner

Att inreda ett hem eller rum kan kräva väldigt mycket tid och tålamod, därför gäller det att man planerar allting i rätt tid. Och självklart krävs det även research innan man sätter igång, för att kunna hålla reda på trender och vad som finns ute på marknaden att välja på. Detta gäller även för val av gardiner, vilket ibland kan kännas som en utmaning.

Att välja rätt typ av gardiner kan vara tuffare än att välja andra inredningsdetaljer och möbler, då det finns så många olika sorters gardiner att välja på. Beroende på vilken vision man har och vilken känsla man vill att hemmet eller rummet ska ha, bör man välja gardiner som framhäver denna vision.

Det finns många olika gardiner att välja på idag snygga hissgardiner eller andra sorters gardiner som, mörkläggande och ljuddämpande gardiner, kanallängder, lamellgardiner och mycket annat. Valet beror alldeles på vilken funktion gardinerna kommer att ha. Ibland vill man bara ha gardiner som inredning och ibland kan de även uppfylla någon slags funktion.

Hissgardiner till exempel, kan vara både snygga som en inredningsdetalj och funktionella, då man kan hissa upp dem för att släppa in solljus under dagtid. En väldigt snygg detalj som också kan snyggas till med flera lager eller även kanallängder. Det finns många olika kombinationer av gardiner man kan använda sig av som blir väldigt snyggt när det mixas ihop. Det gäller bara att man släpper fram sin kreativa sida och att låter fantasin ta över.

Så bör du tänka

När man ska inreda ett hem eller ett rum är det bra att komma ihåg hur olika färger och former kan framhäva och förminska ett rum. Val av färg är avgörande för den känsla man vill uppleva i ett rum eller på en yta. Ljusa färger framhäver ytor och får dem även att se större ut, medan mörka färger kan få en yta eller ett rum att se mycket mindre ut.

Detta är en bra punkt att tänka på när man letar gardiner. Beroende på hur man vill att hemmet och rummet ska upplevas, bör man välja färger efter detta.

Vill man skapa en mysigare yta, kan man alltid använda sig av mörkare gardiner och många lager. Detta kommer skapa en ultimat mysfaktor i rummet och man kan då avnjuta härliga stunder i detta rum. Men vill man att ett rum ska kännas himmelskt och luftigt bör man välja något mer minimalistiskt och även ljusare färger. Detta kommer bidra till att ytan och rummet kommer kännas extra luftigt och härligt.

Vilken typ av gardiner och vilka färger man ska använda sig av går helt enkelt ihop med vilken vision man har och vilken känsla man vill skapa i sitt hem.